Pop-taidetta omista kuvista

Pop-taide tuli taidesuuntana tunnetuksi 1950-luvulla sodan jälkeisellä aikakaudella. Tyyliin kuuluu muun muassa yksinkertaisuus, leikittelevyys ja selkeät värit hauskoilla sävyillä. Se nousikin nopeasti suosioon ympäri maailmaa.Tunnetuimpia taitelijoita ovat Andy Warhol, Claes Oldenburg ja Roy Liechtenstein. He ovat nostaneet tyylisuunnan tietoisuutta ja edistäneet sen asemaa.Tyylisuunta rantautui Suomeen myöhemmin. Kuuluisin suomalaistaiteilijan on Raimo Reinikainen, jonka teokset pääsivät New Yorkin Tate Modern -museoon.Digikuvakokoelmissasi saattaa olla juuri sellainen potretti, joka sopii tyyliteltäväksi pop-taideteokseksi kuvankäsittelyohjelman avulla. Sopivan kuvan löytää helposti myös netin kuvapalveluista. Aloita mahdollisemman yksinkertaisella kuvalla, jossa on yksivärinen vaalea tausta, kuten sileä seinä tai taivas.

Ohjelma avuksi

On saatavilla useita kuvankäsittelyohjelmia, joista Photoshop on tunnetuin. Tästäkin ohjelmasta on jo uudempia versioita, joiden käsittelyohjelmia on muunneltu ja paranneltu. Netistä löydät tarkat neuvot kuvien tai videon kera käyttämääsi kuvankäsittelyohjelmaan. Vilkaise niistä useaa vinkkien ja eri toimintojen varalle.Valikoi ensin kuva, kopioi ja säästä se. Näin menetellen sinulla on aina alkuperäinen tallessa ja voit aloittaa alusta, jos jossain kuvankäsittelyn vaiheessa menetät pelin. On parasta varmistaa hyvä alku, josta lopputuloksen voit komistaa suurennettuna ja hauskasti kehystettynä vaikkapa lahjaksi tai piristämään oman huoneesi seinää.Kuvasta on hyvä rajata lähikuva, jotta ilme ja pääpiirteet korostuisivat, etenkin jos olet valinnut työstettäväksi kasvokuvan. Jätä kaula ja vaatteen yläosa harkinnan mukaisesti kuvaan mukaan. Tyylisuunnan mukainen lopputulos näyttää todella hauskalta.Kuvan resoluutio vaikuttaa kuvan tarkkuuteen. Jos haluat pistemäisen lopputuloksen, valitse resoluutioksi 150. Kuvan leveyden ja korkeuden on hyvä olla 1000 px. Nämä asetukset löytyvät kuvan kokoa koskevista määritteistä.

Leikittele ohjelmilla

Ohjelmat perustuvat tasokäsittelyihin, jotka aloitetaan taustan tasolla. Harjoittele kopiollasi eri alueita, kuten mustavalkoista versiota, jolloin voit valita jokaisen lisäämäsi värin itse. Valmis kuva on näin erittäin piirrosmainen.Voit työstää eri tasoilla väritystä ja rajausta. Lado ensin yhteen, jotta näet niiden luoman lopputuloksen. Jos olet työstänyt kuvaasi liikaa, palaa entisiin vaiheisiin ja peru valintasi. Lisäksi voit poistaa niiden joukosta vaiheita.Kun vertaat työstämääsi kuvaa alkuperäiseen, näet luonnolliset valopisteet esimerkiksi mallin silmissä. Voit korostaa silmiä esimerkiksi lisäämällä suuremman valkoisen pisteen silmään. Näitä muutoksia kutsutaan tehostuksiksi.

Hertha McKenzie