Ruutu

Ruutu-sarjakuvalehti ilmestyi Suomessa viikoittain 1973-1975. Sen tilalle syntyi myöhemmin sarjakuvalehti Non Stop, joka jatkoi Ruudun jalanjäljissä vuosina1975-1979. Lehdessä nähtiin pääasiassa belgialaisia sarjakuvia.-origYksi näistä oli B´belgialainen sarjakuva Johan et Pirlouit, joka syntyi vuonna jo 1952. Teoksen suomenkielisessä versiossa päähenkilöinä seikkailivat Johannes ja Pirkale. Sarjakuva ajoittuu keskiajan Eurooppaan, jossa Johannes on kuninkaan hyväntahtoinen palvelija ja hänen apurinsa Pirkale on lyhyt, mutta kiivasluonteinen persoona. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että nykyään hyvin tunnetut Smurffit ilmestyvät ensin tarinan sivuhahmoina, mutta saivat myöhemmin oman sarjakuvansa.

Varjoaankin nopeampi

Belgiasta tulee myös Lucky Luke, joka ampuu varjoaankin nopeammin. Ystävinään hänellä on hevosensa Jolly Jumper ja hölmöhkö koira Rantanplan. Luken arkkivihollisina puolestaan esiintyvät Daltonin veljekset.Muita Ruudussa nähtyjä sarjakuvia oli sarjakuvasankaritar Natasha, joka oli ammatiltaan lentoemäntä. Ammattinsa vuoksi hän päätyy lukuisiin jännittäviin seikkailuihin. Naiskauneutta edustaa myös Yoko Tsuno, japanilanen sankaritar ja elektroniikkainsinööri, joka seikkailee ystäviensä kanssa mm. ulkoavaruudessa ja tulevaisuudessa.

Arjen sankareita

Piko ja Fantasio on sarjakuva, jolla historiansa aikana ollut useita piirtäjiä. Piko on alun perin hotellin hissipoika ja siitä syystä hänellä onkin päällään varsin stereotyppinen punainen uniformu. Hänen ystävänsä Fantasio taas on ammatiltaan toimittaja, ja yhdessä he seikkailevat ympäri maailmaa. Mukana seikkailee myös Spip, Pikon lemmikkiorava, sekä Marsupilami, erikoinen ja eksoottinen eläin, joka sittenkin sai myös oman nimikkosarjakuvansa.Samantyylistä teemaa jatkoi Niilo Pielinen – aikaansaamaton, koheltamiseen taipuvainen toimistotyöntekijä. Hän on hyvin eläinrakas, ja tunnetuimpia hänen lemmikeistään on aggressiivisdepressiivinen lokki sekä hyperaktiivinen kissa. Pielinen viettää suurimman osan ajastaan tehden erilaisia kokeita, kieltäytyen kasvamasta aikuiseksi. Eläimet tähdittävät sarjakuvan jos toisenkin ja Vili ja Bill kertoo tarinoita pojasta ja hänen koirastaan. Vili ja Bill ilmestyi Suomessa myös nimellä Teemu ja Tassu Koululainen-lehdessä.Nämä sarjakuvat ovat jääneet monien suomalaisten aikuisten mieleen heidän lapsuudestaan. Ruutu-lehti toi tunnetuksi myös monia muita sarjakuvia, jotka olisivat muuten saattaneet jäädä suomalaisilta lukematta.

Hertha McKenzie