Sarjakuvamaailman pauloissa

Sarjakuvat ovat monille tuttuja lapsuudesta. Monille ne olivat ensimmäinen askel kirjallisuuteen, kun taas toisille sarjakuvat ovat jääneet vakiolukemistoon myös aikuisiällä. Sarjakuvien maailma saattaa alaan vihkiytymättömälle tuntua lasten kirjoihin verrattavalta materiaalilta mutta niiden ystävät tietävät sarjakuvien olevan paljon muutakin.cartoonSarjakuvien kirjo on laaja. Osa niistä on suunnattu lapsille mutta yllättävän suuri osa sarjakuvatuotannosta käsittelee yhteiskunnallisia aiheita. Monet sarjakuvat sopivat myös eri-ikäisille, sillä ne naurattavat lapsia mutta taustalle kätkeytyy myös aikuisia kiehtova sanoma. Sarjakuvat ovat mitä parhainta lomalukemista, sillä ne kulkevat helposti mukana ja mikäs hauskempaa kuin uppoutua sarjakuva-kokoelman maailmaan riippukeinussa lekotellen. Nykyisin monia sarjakuvia on mahdollista lukea myös nettikirjana.

Aku Ankka

Kun puhutaan sarjakuvista, ei voida olla sivuttamatta Aku Ankkaa. Aku Ankan viikkolehtinen on tullut koteihin jo useampien sukupolvien ajan. Sen loistavat käännökset ja piirrokset ovat naurattaneet kaiken ikäisiä niin 60-luvulla kuin myös nykyaikana. Akut eli lempinimeltään akkarit on tehty niin hyvin, että niiden tarinamaailma viihdyttää lapsia ja vanhempia, ja tutut hahmot ovat pysyneet melko muuttumattomina vuosikymmenien ajan. Akun voi ottaa luettavaksi milloin vaan, se ei petä koskaan todellista sarjiksien ystävää.Donald DuckAku Ankka on onnistunut säilyttämään tuttuuden tunteen mutta se on myös osannut uudistua oikealla tavalla, tästä kiitos loistaville piirtäjille ja hyville kääntäjille. Akkareihin on viime vuosikymmenen aikana upotettu hauskasti murteita ja ajankohtaisia asioita. Yhteen puhekuplaan on taidokkaasti saatu mahtumaan niin hauska juttu, että se naurattaa pitkään. Osa Akuista on jo keräilyharvinaisuuksia, joten ullakolle unohtuneet Akkarit kannattaa säilyttää. Aku Ankan tuotanto on laaja ja Ankkalinnan väki on seikkaillut lehdessä, pokkareissa, elokuvissa, sarjoissa ja nykyisin myös peleissä.

Final 9

Pokerimaailmaan sijoittuva Anish Patelin Final 9, jossa kirjan pokeriporukka pelaa peliä Texas Hold’em, joka on todellisuudessakin pokerimaailman suosituin peli. Anish Patelin sarjakuvakirja on saanut hyvän vastaanoton ja siihen on tehty myös jatko-osia. Sarjakuvapiirtäjä kertoo saaneensa idean kirjaan seuratessaan WSOP pokeriturnausta televisiosta.Pelin intensiivisyys ja pelaajat henkilöinä alkoivat kiehtoa häntä. Pelejä seuratessa pelaajista tiedetään vain pintaraapaisu, mutta kun antaa mielikuvituksen lentää, muuttuvat pelipöytien ympärillä istuvat henkilöt tarinoiksi. Final 9 kertoo pokerista mutta vielä enemmin se kertoo kahdestatoista pokerinpelaajasta ja heidän taustoistaan. Sarjakuva käsittelee aiheita, kuten mikä on saanut heidät innostumaan pelaamisesta ja millaiset ovat heidän väliset suhteet kun peli on ohi. Mielenkiintoisesta pelistä riittää hyvin ammennettavaa ja siitä irtoaa hienoja juonenkäänteitä sarjakuvakirjaan, jossa hahmot ja jännitys ovat aina läsnä.daniel_negreanu_bearded-thumb-450xauto-293484

Tintti

Belgialaisen Hergen kuvittama Tintti sarjakuvasarja on yksi 1900-luvun luetuimpia sarjakuvia. Tintti sarjakuvissa seikkailee itse nuori mies Tintti, hänen koiransa Milou ja joukko muita vakiokalustoon kuuluvia kuten Professori Tuhatkauno, Kapteeni Haddock ja Dupond sekä Dupont.Tinttiä on mielenkiintoista tarkastella ajankuvan mukaan. Tintti sarjakuvia on nimittäin muokattu useita kertoja niiden ensi painosten jälkeen ja ne ovat saaneet syytöksiä niin rasismista kuin myös sovinismista. Toisen maailmansodan aikana niissä näkyi vahvasti sen ajan tunnelma. Välttääkseen sensuurin Herge käytti Tintissä usein keksittyjä maita ja henkilöitä, joilla oli kuitenkin melko selvä yhteys ajan merkittäviin tapahtumiin.tintinHergen ensimmäinen Tintti seikkaili Neuvostoliitossa ja kyseessä oli poliittinen satiiri maan oloista. Myöhemmin Herge siirtyi tutkimaan tarkemmin eri maiden voimasuhteita ja se näkyy myös hänen tuotannossaan. Sarjakuvat muuttuivat enemmin kantaaottaviksi ja niissä arvosteltiin ihmiskauppaa, huumeita ja liike-elämän vaikutusta varattomien maiden kansalaisiin. Huolimatta yhteiskunnallisesta aspektista, Tintit ovat valloittaneet eri-ikäisiä lukuisissa maissa. Ne ovat ennen kaikkea seikkailutarinoita, joissa jännitys pitää lukijaa hyppysissään.

Asterix

Rene Goscinnyn luoma Asterix kuuluu sarjakuvamaailman kunkkuihin. Se kertoo pienestä gallialaisesta kylästä, jota roomalaiset eivät lukusista yrityksistä huolimatta saa haltuunsa. Kylässä asuva poppatohtori valmistaa ihmejuomaa, joka antaa kyläläisille yli-inhimilliset voimat taisteluissa roomalaisia vastaan. Asterixissa seikkaillaan eri maissa ja myös siinä on Tintin tapaan nähtävissä viittauksia yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Urheiden gallialaisten ja pönttöjen roomalaisten loputon taistelu jaksaa hymyilyttää yhä edelleen. Asterix on sarjakuvan lisäksi levinnyt myös muihin medioihin. Siitä on tehty elokuvia, sarjoja, kirjoja, lautapelejä ja tietokonepelejä. Pariisin lähellä sijaitsee myös huvipuisto Parc Asterix.asterixAsterixin maailma sijoittuu aikaan ennen ajanlaskun alkua. Sarjakuvatyypiltään se on satiirinen ja naureskelee eri kansalaisten stereotypioille ja historian käänteille. Asterixin maailmassa urheat ranskalaiset taistelevat pahiksia eli roomalaisia vastaan, rivien välistä voi kuitenkin lukea kritiikkiä ranskalaisia arvoja ja yhteiskuntaa kohtaan. Vaikka kirjoissa seikkaillaankin menneisyydessä, on siihen ujutettu hauskoja vitsejä, jotka peilaavat nyky-yhteiskunnan kiirettä ja kaupankäynnin kovuutta.

Hertha McKenzie