Sarjakuvat taiteessa

Sarjakuvien läsnäolo taiteessa on myös löytänyt paikkansa muun muassa triptyykkien muodossa. Taide ja sarjakuva yhdistyvät erilaisten festivaalien muodossa, kuten esimerkiksi vuotuisilla Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla, jotka järjestetään elo-syyskuussa. Helsingin tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1979 lähtien ja järjestäjänä on Suomen sarjakuvaseura. Tapahtumassa, sekä sitä ennen järjestettävillä piirtäjäpäivillä nähdään tunnettuja kotimaisia ja ulkomaisia sarjakuvantekijöitä. Tänä vuonna festivaalin teemana on sarjakuva yhdeksäntenä taiteena ja Belgia on tämän festivaalin kohdemaana. Festivaali löytyy Helsingin Lasipalatsin aukiolta.

Suomessa palkitaankin ansioituneet sarjakuvataiteilijat Puupäähatulla, joka on Suomen sarjakuvaseuran vuosittain myöntämä palkinto suomalaiselle sarjakuvan tekijälle. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 1972 ja palkintoja on myönnetty useille tunnetuille suomalaisille sarjakuvan tekijöille, kuten esimerkiksi Mauri Kunnas, Tove Jansson, Lars Jansson, Terhi Ekebom, Toto Fogelberg-Kaila, sekä Kari Korhonen, jolle myönnettiin vuoden 2015 palkinto.

Disneyn hahmot ovat kiehtoneet useita taiteilijoita luomaan omia näkemyksiään satuhahmoista jo varhain, ja muun muassa Andy Warhol, Roy Lichtenstein ja Suomen Kaj Stenvall ja Olli Lyytikäinen ovat luoneet teoksia, joiden aiheena on ollut Walt Disneyn tuttuja sarjakuvahahmoja. Sarjakuva ja taide yhdistyvät myös eri kaupunkien taidekouluissa, joita löytyy muun muassa Oulusta, Orivedeltä, Espoosta ja Limingalta, sekä Lahden kansanopistosta. Sarjakuvataidetta voidaan ihailla myös Emmassa, eli Espoon modernin taiteen museossa.

katrikki