Vanhat sarjakuvat

 

Saksalaisen runoilijan ja taiteilijan Wilhelm Buschin käsistä syntyi suomalaisillekin tuttu Max ja Moritz kuvakertomus, joka ilmestyi Suomessa vuonna 1918 ensimmäistä kertaa. Busch oli myös runoilija, mutta tunnetuin hän on erilaisista kuvakirjoistaan. Richard Felton Outcault on myös tärkeä osa sarjakuvan historiaa, sillä hän keksi vuonna 1895 The Yellow Kid piirroksen, joka esitti poikaa, jonka paidan etupuolella oli raapustettuna teksti slangia käyttäen.

Ensimmäinen tunnettu suomalainen sarjakuvakirja syntyi Ilmari Vainion kirjoittamasta ja kuvittamasta teoksesta Professori Itikaisen tutkimusretki vuonna 1911. Vuosi 2011 oli suuri vuosi Suomen sarjakuvalle, sillä silloin juhlittiin suomalaisen sarjakuvan satavuotista taivalta.

Eurooppalainen sarjakuva koki murroksen 1920-luvun lopulla, kun buumin aloitti belgialaisena sarjakuvataiteilijana tunnettu Hergé. Hän loi Tintti-nimisen hahmon ja kuvitti hahmon ympärille erilaisia henkilöitä aina omaa lemmikkiä myöten. Yhdysvaltojen ensimmäinen sarjakuvalehti oli nimeltään Famous Funnies, ja se ilmestyi 1930-luvulla. Monen suosikki ja lapsuuden sankari Tarzan ilmestyi myös 30-luvulla. Action Comics oli ensimmäinen sarjakuvalehti, joka esitteli supersankarin, jota kutsuttiin Teräsmieheksi. Action Comicsin ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1938 ja tästä alkoi supersankareiden kulta-aika. Sarjakuvien luojat, kuten Jerry Siegel, Joe Shuster, Bob Kane, Will Eisner ja monet muut ovat herättänet eloon sankareita kuten Batman, Spirit ja jo aiemmin mainittu Superman.

Floyd Gottfredson, jonka oli tarkoitus olla ainoastaan väliaikainen sijaispiirtäjä, olikin Mikki Hiiri -sarjakuvien piirtäjä 30-luvulta lähtien seuraavat 45 vuotta. Kerrotaan, että hän oli yksi Disneyn merkittävimpiä sarjakuvapiirtäjiä. Helsingin Sanomat Suomessa julkaisi myös Gottfredsonin Mikki-strippejä aina 1930-luvulta lähtien. Piirtämisen lisäksi Gottfredson työskenteli Disneyn sarjakuvaosaston johtajana 1930–1946 välisenä aikana. Monelle hieman tutumpi nimi Carl Barks aloitti Aku Ankan piirtämisen vuonna 1942.

Amerikkalainen täyden lastin huumoria ja satiiria tarjoava MAD syntyi 50-luvulla Harvey Kurtzmanin ja William Gainesin käsistä. Tarkoituksena oli tarjota vaihtoehtoista sarjakuvaa, johon lisättiin myöhemmin artikkeleita ja valokuvia. Myös Suomessa ilmestyi MAD-lehteen perustava suomalaista aineistoa tarjoava huumorilla täytetty sarjakuvalehti. Suomalainen versio lopetettiin vuonna 2005, mutta Yhdysvaltalaista lehteä painetaan yhä.

katrikki